De 5 mooiste dorpen van Nederland 0

Een dagje uit in eigen land? Goed plan! Sterker nog, het zal je verrassen hoeveel moois er in Nederland te ontdekken is. We helpen je graag een handje bij het plannen van bijna alle roadtrips, met onze top 5 mooiste dorpen van Nederland:

Giethoorn

giethoornGiethoorn wordt ook wel het Venetië van Holland genoemd. In het dorpje staat water centraal en daar kun je – als echte toerist – met een punter doorheen varen. Een tochtje met een kano of sup board door de waterstraten van Giethoorn kan ook! Het idyllische dorp barst van de schoonheid. Krijg je er geen genoeg van? Vaar dan een stukje verder en ontdek het prachtige nabijgelegen Nationaal Park Weerribben Wieden. De meeste hotels liggen vlakbij de kanalen en grachten die Giethoorn rijk is. Na een uitgebreid ontbijt stap je daar zo je bootje weer in voor een mooie tocht over de wateren. Ook in het natuurgebied net buiten Giethoorn tref je verschillende hotels en B&B’s, waar je ontwaakt temidden van prachtig natuurschoon.

 

Thorn

Het witte stadje van Limburg: Thorn. Nu vooral een toeristische trekpleister, maar vroeger een heel klein vorstendom. Er is zelfs een abdij met een klooster! Maar wat het dorpje vooral zo bijzonder maakt zijn de witte huizen. Want werkelijk alle huizen in Thorn zijn wit geschilderd. Iets dat ooit begon tijdens de Franse bezetting, maar nu nog steeds kenmerkend is voor het dorpje. Het maakt Thorn bovendien enorm fotogeniek! Blijf je overnachten in Thorn? Dan kies je natuurlijk een hotel in het witte stadje met – jawel – witte muren. Dat hoort er immers bij! ‘t Kapelhuis is een aanrader, op een rustige locatie dichtbij het dorp en met een fraaie tuin. 

Orvelte

Het Drentse Orvelte lijkt wel een openluchtmuseum. In dit eeuwenoude dorp leer je alles over klassieke ambachten in de smederij, de klompenmakerij, de oude grutterswinkel, de smederij en de houtzagerij. De boerderijen rondom het dorp maken het plaatje compleet. Waan je in vroegere tijden en overnacht in het tolhuis aan de rand van Orvelte. Kun je je voorstellen dat hier ooit een tolpachter zijn werk deed? Voor even wordt je deel van de historie van dit Drentse oerdorp.

Naardennaarden

Het pittoreske Naarden kenmerkt zich door de unieke vorm van het dorp. Vooral vanuit de lucht is goed te zien dat dit Gooische dorp de vorm van een ster heeft. Een bouwstijl die vooral rond de 16e eeuw erg populair was. Het is ook het enige Europese dorp dat versterkt is met een gracht én dubbele muren. Uniek! Wil je daar meer over weten? Ga dan zeker naar het Vestingmuseum. Daar leer je alles over de bijzondere geschiedenis van dit historische dorp. Naarden heeft voldoende hotels, maar ook heel bijzondere plaatsen om te overnachten. Wat dacht je van een nachtje in het oudste atelierschip van Nederland? Woonboot de Zwerver ligt in de haven van Naarden op je te wachten. Gegarandeerd een uniek verblijf op een historische locatie.

Monnickendam

Bij het Markermeer mag een bezoek aan Monnickendam zeker niet ontbreken. Wandel rustig door het centrum en geniet van de mooie straten vol historische gebouwen. Hoeveel rijksmonumenten spot jij? Op één van de vele terrasjes geniet je van een lekker visje en het uitzicht op de haven. Een dagje extra vertoeven in Monnickendam en omgeving? Boek dan een overnachting in het Waterland Vakantiehuis en verblijf in een opgeknapt rijksmonument uit de 16e eeuw!

Next Article
Reisinspiratie ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *