Hoe beantwoord je tijdens een sollicitatiegesprek de vraag: ‘Wat zijn je slechte punten’? 0

Sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je een hele vragenlijst op je afgevuurd. Sommige vragen liggen erg voor de hand, maar zijn toch lastig om te beantwoorden. Neem de vraag: “Wat zijn je slechte punten?”. Met deze tips geef je aan die negatieve vraag een positieve draai.

Negatieve vragen tijdens een sollicitatie

Tijdens een sollicitatiegesprek wil jij natuurlijk laten zien dat jij de perfecte kandidaat voor de vacature bent en wat je allemaal in huis hebt. Je sterkste kanten som je dan waarschijnlijk met gemak op, maar hoe zorg je ervoor dat negatieve vragen tijdens een sollicitatiegesprek geen invloed hebben op jouw kansen op de baan? Naast de vraag over je sterke kanten, wordt dikwijls ook gevraagd om je slechte kanten te benoemen. In blinde paniek kan je met een cliché-matig antwoord komen als ‘ik ben te perfectionistisch’ of ‘ik werk te hard’. Hiermee zul je echter niet snel veel indruk maken. 

Goed antwoorden tijdens een sollicitatie

De volgende tactiek kan riskant voelen, maar werkt in heel veel gevallen wel goed. Het is namelijk aan te raden om gewoon een eerlijk antwoord te geven, máár deze ook gelijk te ‘herstellen’. Omarm je zwaktes! Hiermee laat je aan je gesprekspartner zien dat je niet perfect bent en dat er een eerlijke kandidaat aan tafel zit met flink wat lef. Met het herstel draai je het negatieve aspect daarbij gelijk om naar iets positiefs. 

Praktijkvoorbeeld tijdens een gesprek

Deze techniek vraagt wellicht om een praktijkvoorbeeld om het echt te begrijpen. Als starter kun je tijdens een gesprek er tegenaan lopen dat je nog niet veel meters hebt gemaakt en misschien wat ervaring mist: een negatief aspect dus. Dit kun je tijdens het gesprek omdraaien naar iets moois, want door “maar door dit gebrek aan ervaring, zit ik nog niet vast in patronen en kom ik met een frisse blik op de werkvloer” te zeggen, draai jij het al snel om naar iets positiefs. Ook kan het werken door jezelf met boeken, cursussen of webinars in te bouwen. Zeg jij bijvoorbeeld niet snel “nee” tegen iemand, dan kun je zeggen tijdens een gesprek dat je hieraan werkt met een coach. Dan moet je dit trouwens ook wel echt doen. Met liegen schiet je namelijk niets op. 

Assessment voorbereiden

Tijdens een sollicitatiegesprek heb jij misschien wel opgeschept over je algemene kennis. Werkgevers willen dit tegenwoordig steeds vaker testen met assessments, zoals met een PiCompany test. Dit is een cognitieve vaardigheidstest waarmee de algemene intelligentie van een kandidaat wordt gemeten. Ook een LTP assessment is hier een voorbeeld van. Bang om dan alsnog door de mand te vallen? Met Hellotest verklein je deze kans. Op die website kun jij namelijk vooraf verschillende assessments oefenen zodat jij altijd goed beslagen ten ijs komt. 

Previous ArticleNext Article
Handige informatie ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *