Nederland komt met nieuwe regels rondom de registratie van honden en fokkers 0

Registratie van hondenfokkers

In Nederland is het chippen en registreren van honden verplicht. Die registratieplicht geldt voor iedere hond die na 1 april 2013 geboren is. Ook geldt dit voor alle handen die vanuit het buitenland naar Nederland gebracht worden. In de loop van 2021 komen er echter nieuwe regels bij met betrekking rondom de registratie van honden die van belangrijk zijn voor het fokken, kopen en registreren van honden. 

Informatie voor fokkers en importeurs

Voor fokkers, hondenhouders met gelegenheidsnestjes en importeurs geldt nu dat ze hun honden laten chippen door een dierenarts of chipper. De registratie van hun honden doen zij zelf bij een aangewezen databank. In de nieuwe regels geldt dat de fokkers, particuliere hondenhouders die één keer een nestje hebben en importeurs zichzelf moeten registreren bij de overheid. Zij krijgen dan een Uniek Bedrijfsnummer (UBN), of in het geval van een particulier een Uniek Baasjesnummer. Dit nummer is nodig om de hond te registreren. Deze moet men bij de hand hebben als men een hond bij een dierenarts of chipper laat chippen. De dierenarts of chipper registreert de chip bij de overheid. Een fokker moet de geboorte van de pup bij een aangewezen portaal registreren met het chipnummer van de moeder.

Hondenpaspoort

Ook de regels rondom het hondenpaspoort veranderen. Momenteel is het zo dat honden in Nederland enkel een paspoort nodig hebben wanneer zij naar het buitenland gaan. In de nieuwe regels wordt het zo dat het hondenpaspoort voor alle honden verplicht is, of ze de grens over gaan of hun hele leven niet buiten Nederland komen. Net als bij mensen dus. Dit heeft ook gevolgen voor de benodigdheden bij het aanschaffen van een hond. In het vervolg moet je alleen een hond kopen met een chip, registratie én een officieel dierenpaspoort.

Hondenpaspoort
Prachtige hond poseert voor zijn nieuwe hondenpaspoort

Goede basisverzorging

Een morele basisregel die altijd blijft gelden, is dat je als hondeneigenaar de verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor je hond. Niet alleen in het belang van de hond, maar in het belang van jouw eigen gezondheid en de volksgezondheid in het algemeen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld vlooien en teken bij je hond probeert te voorkomen met preventieve maatregelen. Dat kan het maandelijks toedienen van druppels in de nek van de hond zijn, maar het kan ook door je hond te voorzien van een vlooien- en tekenband van Seresto voor de hond. Ook het ontwormen van je hond hoort bij de basisverzorging.

Als je zelf geen honden fokt of niet per ongeluk een nestje krijgt, is het dus vooral belangrijk om te beseffen dat alle honden in het vervolg een hondenpaspoort moeten hebben. Ook de honden die je al hebt, dus.

Previous ArticleNext Article
Handige informatie ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *