De gevolgen van digitaal werken 0

De gevolgen van digitaal werken

Digitalisering, sommigen zweren erbij en andere vervloeken het omdat het ze boven de pet gaat. Toch bewegen we met z’n allen maar één kant op, en dat is naar meer digitaal werken. Dat heeft zo zijn eigen voordelen en uitdagingen. We bespreken een aantal gevolgen van digitaal werken.

Flexibeler werken

Een groot voordeel dat digitaal werken kan bieden, is meer flexibiliteit. Wanneer je werkt in een cloud, hoeft toegang tot bedrijfsdata en zelfs applicaties niet beperkt te zijn tot de bedrijfslocatie. Met de juiste inloggegevens kan er ook op afstand ingelogd worden op de cloud van het bedrijf. Flexibeler werken is daar zeer mee gediend. Het stelt medewerkers in staat om vanuit huis te werken of om ‘onderweg’ te kunnen werken. Zo hoeft wordt er ook minder tijd verloren aan woon-werkverkeer en reismomenten bij afspraken buiten de deur.

Milieuvriendelijker werken

Voor het milieu is digitaal werken op z’n minst een kleine zegen. Omdat thuiswerken hier veel beter door gefaciliteerd wordt, is er minder woon-werkverkeer nodig. Dat betekent ook minder CO2-uitstoot door ronkende auto’s die in file staan. Maar het gaat verder dan dat. Digitaal werken betekent ook minder papier en een ander, verminderd gebruik van printerinkt. Er wordt dan immers veel minder tot niet met fysieke dossiers gewerkt. Ook in die zin is digitaal werken milieuvriendelijker.

Meer oog nodig voor beveiliging van data

Wel is het zo dat iedere nieuwe ontwikkeling met zijn eigen vraagstukken komt. In het geval van digitaal werken wordt beveiliging van bedrijfsdata en persoonlijke gegevens van klanten of cliënten een belangrijke nieuwe uitdaging. Als medewerkers vanaf een andere locatie dan de bedrijfslocatie kunnen inloggen, kunnen hackers dat ook proberen. Dat betekent dat goede encryptie van data noodzakelijk is. Een oplossing zou kunnen zitten in het werken met een Virtual Private Network (VPN), dat voor versleuteling, anonimiteit en een flexibele locatie kan zorgen.

Beveiliging van Data

Makkelijker samenwerken aan het dezelfde bestand

Een ander interessant voordeel van digitaal werken, is dat het de mogelijkheid open kan stellen om met collega’s samen in één bestand te werken. Dat kan niet als iedereen zijn data op zijn eigen computer heeft staan. Dan moeten bestanden telkens verstuurd kunnen worden om anderen er toegang tot te geven. Maar als collega’s tegelijkertijd in dezelfde werkomgeving kunnen inloggen en van gedeelde bestanden gebruik kunnen maken, kan er een stuk efficiënter gewerkt worden.

Meer stress voor sommigen

Een nadeel van meer digitalisering kan zijn dat het voor sommige, veelal oudere mensen niet meer bij te benen is. Vooral als men erin geslaagd is om de boot lang af te houden, wordt het lastig om nog in te stappen en alles onder de knie te krijgen. Dat kan voor de personen in kwestie zeer veel stress opleveren die kan leiden tot ziekteverzuim. Dit is een punt waar rekening mee gehouden moet worden in het proces van digitalisering.

De voordelen van digitaal werken zijn dus zeker interessant, maar de uitdagingen ook. Maar ook die gaan we het hoofd moeten bieden, want digitalisering is een trein die niet meer te stoppen is.

Previous ArticleNext Article
Handige informatie ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *