De Veluwe is de thuisbasis voor schilderachtige landschappen 0

Veluwe

Als je aan prachtige natuurgebieden in Nederland denkt, dan hoort de Veluwe hier met recht tussen. De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Europa. Met alleen al een oppervlakte van maar liefst 1.000 km² in Nederland biedt het een immens groot habitat voor verschillende wilde dieren. Door het scala aan natuur is het voor veel reizigers een populaire vakantiebestemming. Je hebt hier alle ruimte om te genieten van het ultieme buitenleven, van wandelen tot fietsen. Wij vertellen je over de Veluwse plekjes die zeker de moeite waard zijn. 

Fiets

Nationaal Park de Hoge Veluwe 

Het Nationale Park de Hoge Veluwe, ook wel de groene schatkamer van Nederland, is circa 5400 hectare groot. Het park heeft drie ingangen, in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Bij elke ingang betaal je entreeprijs voor het park, hiermee heb je meteen toegang tot museum Museonder en kun je gratis gebruik maken van de welbekende witte fietsen. Het park biedt prachtige wandelroutes en wel 40 km aan fietspaden. Het Nationaal Park heeft 1800 witte fietsen beschikbaar, deze vind je verspreid over het hele park en kun je zo pakken. Op je witte fiets kom je langs alle landschappen van de Hoge Veluwe. Van bossen met loof-, naald-, en dennenbomen tot natte of juist droge heide. Of fiets langs de grasvlaktes en stuifzandlandschappen. Tijdens je route kun je dieren zoals edelherten, wilde zwijnen, moeflons of reeën spotten. 

Natuur

Als je het Nationaal Park bezoekt, bewonder dan ook zeker het beroemde Kröller Müller Museum, gelegen op de Hoge Veluwe. Dit is het tweede huis van Vincent van Gogh. Wist jij dat hier de op één na grootste Van Gogh verzameling ter wereld wordt tentoongesteld? Daarnaast zijn er ook werken van moderne meesters als Monet en Picasso tentoongesteld en kun je door de prachtige beeldentuin wandelen. Een andere highlight is het Jachthuis Sint Hubertus. Dit voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller Müller is één van de meest iconische gebouwen van Nederland en ook met het entreebewijs van het Nationale Park te bezoeken voor iedereen die dat wil.

Nationaal Park de Veluwezoom 

Dit is het tweede Nationaal Park van de Veluwe en telt na Zuid-Limburg de hoogste toppen van Nederland. Het gebied is ruim 5.000 hectare groot en ligt ten oosten van Arnhem. Het Park is een hotspot voor wandelliefhebbers en heeft verschillende routes door uitgestrekte bossen en heidevelden, met als highlight de Posbank. De beklimming van de Posbank laat zien hoe mooi Nederland eigenlijk is. Het Rondje Posbank is een fietsroute van 44 km en behoorlijk heuvelachtig. Maar het klimmen wordt beloond, want vanaf hier heb je uitzicht over de mooiste heidevelden van Nederland. De heide bloeit hier van half augustus tot half september. 

Paleis het Loo 

Paleis

Dit paleis, gelegen aan de rand van Apeldoorn, is een populaire attractie van de Veluwe. Het sprookjeskasteel werd tot 1975 bewoond door de leden van de Koninklijke familie van Nederland. Nu is het Paleis het Loo open voor bezoek en kun je het paleis met de tuinen, stallen en koetshuizen bekijken. Door het jaar heen worden ook interessante tentoonstellingen gehouden. In het huis vind je meer dan 50.000 collectie-items zoals schilderwerken, meubels, boeken en meubelen.

Schaapskooi Ermelo 

schapen

Aan de rand van de 380 hectare grote Ermelosche Heide vind je de Schaapskooi, met een eigen schaapskudde van maar liefst 300 schapen. Het is in authentieke stijl gebouwd en gebaseerd op schaapskooien die je vroeger veel op de Veluwe zag. Het is één van de grootste van Gelderland. Om de ultieme ervaring te krijgen, bezoek je het park het beste tussen 15.00 en 16.00 uur. Dan komt de hele kudde met herder en herdershonden terug van de heide. Eenmaal terug in de schaapskooi kun je de dieren bekijken en bij de hekken zelfs aaien. Kom ook in het voorjaar een keer langs, dan heb je de kans om lammetjes te aaien. 

Bijzondere overnachtingsplekjes 

Naast dat de Veluwe een perfecte plek is voor avonturiers en natuurliefhebbers, kun je er ook heerlijk overnachten. Velen gingen je voor! Helemaal back to the basics op campings tot luxe wellness hotels en alles wat er tussenin valt. Ook vind je op de Veluwe bijzondere slaapplekjes in een wijnboerderij, duurzame huisjes van gerecycled materiaal of verborgen Bed & Breakfast’s. Ontdek ze allemaal en geniet optimaal van de rijkdom aan groen, de rust en de natuurbelevenis. Heb jij het al geprobeerd?

Previous ArticleNext Article
Reisinspiratie ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *